piatok 25. februára 2011

Each life has a story.


a bol Piatok.neslo sa do skoly, lebo-kam sa slo? Chicagoooo!! :) ano.ked uz sme chceli zavret dvere na dome a ked uz bolo vsetko nachystane v aute, zrazu zazvonil domaci telefon a mamca iba zacala byt nervozna..sme sa pozreli so sestrou na seba a ked mamca dovolala povedala nam, ze zaujemcovia o nas dom, teraz tento v ktorom zije a tento co sa chce predat co najskor, tak ti smeruju do nasho domu.. a viete si predstavit..bordel vsade, oni moc neupratuju.proste nemaju preco, ved su v tomto ome posledne mesiace, teda asi posledne 3 a ich to vazne netrapi.. tak teraz sme museli cely, podotykam CELY dom popupratovat do 30 minut. a tak sa aj stalo.iba ked sme sa po pol hodine pozreli na hodinky, akurat sme to stihli.vsetci spoteni, upachteni..bordel sme poschovavali, dokonca mamca vysypala do misky aj take malinke cokoladky aby to vyzeralo lepsie ako zvycajne.zvycajne mame na stole hrby papierov a porozhadzvane servitky ktore aj ked pozbieram, vzdy niekto rozhadze.. ked sme nasadli do auta, sli sme este do papiernictva, lebo v dome kde sme prespavali a travili vecsinu casu, mala sestra mojho otca narodedniny..ja som jej upiekla chocolate chip pie, sestra upiekla zopar cookies a a v meste sme sa zastavili po nejake kvety..kedze sme ale cestovali vyse troch hodin a nejako som ja zaspala a nevsimla si ze na kvety pali slnko, kvety nejako zvedli..a to boli kvety normalne zive v crepniku, takze to bola dost skoda.. ked sme ale dorazili na miesto, neviem ci to bolo chicagom alebo tou vonou v dome, nejako sa uvedomili do vecera a zacali zit ;)

anyway..po nejakom case "doma" a po rychlom zoznamovani sme sa prezliekli a sli na fancy dinner do downtown chicago:) volsi sme do restiky, presne ako vo filmoch v nejakych velkych mestach.krasne! servirka nas zaviedla k stolu, kde sme sa usadili, konverzovali a poobjednavali si nejake jedlo.inak ja som stale v hlave neverila ze som v chicau, ako keby sa ma mozog snazil oklamat!! :) .. objednala som si lososa s barbeque omackou navrchu, k tomu mi dali pecene zemiacky so spenatom a ked som sa do toho pustila bolo to uuuzasne :) inak ako predjedlo sme mali shrimps, to su nejake tie vodne priserky ktore ja vazne nemusim.. a ja pri tom jem vazne vsetko!! ale mali sme este hrasok v supke, oni to tu nejedia tak ako my, ze jeme iba hrasok ako taky, oni to jedia dusene v supke, a poviem vam ze je to vazne dobre:) mali sme to marinovane v nejakej omacke,a este potom grlovane, tak teda mnamka:) po tom ako sme si tam odfukavali s plnymi bruskami prisla servirka s ponukou dezertov.. a reku ze nedaj si:) objednali sme si ale len trosku, lebo to by bolo vazne dost pre jedneho.. apple pie.. doniesli to s vanilkovou zmrzlinou, oreskami a cokoladou 'aside', cize na boku taniera, a k tomu este tanier vyzdobeny karamelovou naplnou tak ako to poznam z magazinov po veceri a po vazne uzasnej veceri sme sa vybrali na muzikal "Los Miserables".. kracali sme od restiky asi nejakych 15 minut a poviem vam ze zimu sme pocitovali uz len po vykroceni z restiky..ale ked som zbadala take tie casti chicaga kde bolo vsetko nadherne osvietene a kde som videla clenov hokejoveho teamu vyvesanych po stlpoch a medzi nimi najdeny marian hossa.. na zimu sa zabudlo! zacala som fotit ten slavny stlpik ci co to bolo, a popri tom som si vsimla ze vazne vela ludi sa na mna pozera.. v tom som nic nepovedala, iba moja mamca sa ozvala ze ona je zo slovenska.. tak vsetci sa zacali usmievat:) .. ked som zbadala svetielkujuci napis chicago,zistila som ze me na mieste.. divadlo:)
vstupili sme dnu a po cheknuti vstuepnky pri vchode sme vosli do velikanskej, krasne vysvietenej haly.. zachvilku sme si sli najst mieste a po tom sme sli obkuknut cele divadlo..bolo to obrovkse a ludia z celeho sveta sa nevedeli vynadivat na toto divadlo:) vsetci sa otili, vsetci boli slavnostne nahodeny.. ja som mala oblecene take krasnucke saty do ruzova a cierna, na tom svetrik ciernej farby, leginy a biele cizmicky.. trosku som sa cudovala ked sestra mala oblecene teplaky, a mamca mikinu a vazne neboli bohie ako nahodeni, ale proste chapem.. im na takychto veciach nezalezi.. neriesia to proste:)
po oblozeni celeho divadla sme sa usadili na miesta lebo hra sa uz zacinala.. trvalo to 3 hodiny, mali sme jendu prestavku a po celej ceste z nasho mesta az do chicaga som skoro v polke zaspala:) akoze hlasy mali ti spevaci a herci neuveritelne zasne, herecke vykony este lepsie, ale boli sme tak unaveni, ze sme si ledva drzali otvorene oci.. ppo tom ako sme hercom zatlieksali maximalne ako sa dalo, sme bezali na vlak, mimochodom prvy vlak na akom som v amerike bola:) aky je? dvojposchodovy, vlaky maju rozdelene na tri rozne "linky" podla toho kde aky ide:) o pol jednej sme dosli domov, ja som spala na gauci a zaspala som rychlejsie ako som si myslela ze zaspim:)
Sobota rano.na ranajky voda aby som neodpadla:P, lebo sa slo na ranajky do restiky.sla so na palacinky kvoli mne, lebo som sa tam mala stretnut s Dominikou, kamoska z banskej bystrice:) ked som vystupila z auta, to dievca sa na mna vrhlo a neverila som ze sme tam, zme sme boli v chicagu a ze sme sa mali moznost stretnut:) ten pocit ked sme sa zacali spolu rozpravat, bol... velmi zvlastny:) takze teraz oznamujem, ze po slovensky uz neviem, vyjdarovala som sa ako tela niekedy.. ale tak co. aspon po nas kazdy pozeral, ze po ako to vypravame:)
pri ranajkach sme sa nasmiali neskutocne, zacali sme si rozpravat zivotne pribehy co sa deju a co sa udiali odkedy sme tu..aj ked si s nou niekedy skypujem, je toho dost co sme si povedali:)
ranajka u konca a ja som sla s dominikinou mamcou a s dominikou ku nim domov, kde sme asi 3 hodiny stravili rozpravanim sa, kde sa mi striedala slovna zasoba po anglicky a slovna zasoba po slovensky:) jej mamina mi dala taky pripinacik na saku co mam z rotary, a este aj take srdiecko strieborne vykladane krystalikmi vo farbach americkej vlajky:) zlata strasne.pokecala som s nou a je to naozaj dobra zena.a myslim si ze dominika si to zasluzi..a ked som videla aka je stastna, bolo to este lepsie:)
potom sme sli na namestie downtown Chicago a sli sme za jednou z najzaujimavejsich casti chicaga. Big bean:) je to proste velikanska fazula postavena v strede namestia:) ludia tam chodia kazdy den aby pre to lebo je to proste uzasne.. neprislo mi to take uzasne na fotkach ked osm to pozerala na googli, ale to proste tam musite byt:) pofotili sme as 100 fotiek iba okolo tej fazule. ksychtili sme sa tam, skakali pri nej, behali a ked sme si vychutnavali slniecko, len tak sme si sedeli na lavickach a uzivali si ze konecne sme take tie slovenske duse spolu:) a ako si tak sedime, zrazu si jeden muz klakol na koleno pred jednu pani a poziadal ju o roku..len tak, zrazu si klakol a jeden pan ich zacal fotit.. muz ju poziadal o ruku a ta pani povedala anO.. uplne to vykrikla, cela bolo prekvapena a poviem vam ze to bolo krasne... ta pani zacala plakat a ked sa konecne pobozkali, vsetci naokolo im zacali tlieskat a zacali ich fotit.. zrazu sa cele namestie utisilo a iba sa na nich ludia pozerali.. a bolo to krasne.slnecny en..ani zima vobec nebola.. vsetci sa tesili a vsetci boli stastni.. on ju poziadal o roku a svet bol nadherny
..po pribehu ako z rozpravky sa chcelo ist rozpravkovo nakupovat, ale nejako sa nepodarilo..boli sme v jednom obchode, ale z toho nic moc, lebo tam to bolo prepchate a nie moc v zlavach..sme si povedali ved co no.. pak sa slo este do jedneho obchodaku, kde som si chcela kupit pripinacik na sako zo chicaga a tak sa aj stalo.. kedze uz bolo asi 5 hodin a musei sme sa rozist kazdy do svojich stran, naposledy som sa stisla s dominikou.. vedela som ze my sme proste kamaratky viac ako sme si mysleli.. tie problemy, pre ktore sme si vyplakali aj oci na skype, tie pribehy ktore vieme len my a tie osobnosti ktore len my chapeme:) vedela som ale ze to nebolo posledne stretnutie, lebo dominika sa ide stahovat zachvilku do jej druhej rodiny a ta rodina ma v nasej oblasti kde zijem ja, chatu na ktoru budu chodit z cas na cas a kedy sa budeme vydavat v mojom meste :) ale aj tak.prislo mi luto ze sme sa museli znova rozlucit.. ale, po celom dni, bolo to uzasne:) zase byt s niekym z vasej krajiny a s niekym kto vam rozumie:)
.. prislo sa domov, hlad a unava zase dopadla.. mali sme na veceru cestoviny, mesko, omacku najlepsiu au som v amerike mala.. taku paradajkovu, ale citili ste z nej koreniny a slaninu:) mnam! po veceri kolacik, cookies a zacal sa pozerat film.. UP:) nazov filmu:) polku z neho neviem, lebo som zaspala na gauci, ale titulky na konci som stihla!:) potom sa kazdy vybral do postele, a ja as well... dalisu noc som zaspala uplne mrtva..zobudila som sa rano ako niekto zapol spravy lebo chcel zistit ci ide byt snehova urka na ceste nazad alebo nie.. kedze sme ju videli ze sa blizi, vybrali sme sa domov..cim skor tym lepsie.. mysleli sme si ze ta burka nas nezastihne lebo sa mala spustit asi niekedy o 2hej poobede, ale zacala sa o 10tej rano.. ed sme boli na cestach a bolo to priserne.. zo 4hodinovej cesty sa stala 8 hodinova a bolo to strasne.. sli sme 20 mil za hodinu co je naozaj pomale a ked sme chceli pribart nba rychlosti, svihlo nas do vsetkcyh stran cesty a ja som nas uz videla v nemocnici.. mamca to len tak tak zvladla v tom aute a moje srdce vtedy asi na minutu prestalo bit.. bala som sa ako nikdy a ked mamca prezila sok, sla este pomalsie ako pred tym.. ked sme sa konecne dostali domo o 6tej, vsetci boli radi.proste sme boli doma. a to bolo najlepsie.zdravi, sice unaveni ale zivi :)

Teraz je sobota a ja po dalsom tyzdne co uplinul vazne rychlo, sedim pri stole v kuchyni..teraz som doma s hostfather, sestrou malou a bratom.. mamca a sestra starsia odisli v stredu prec, tak otec ktory zije v inom state prisiel sem abyu sme neboli doma sami..vcera bol piatok a ja som sla s nejakymi kamoskami do skoly na basketbalovy zapas sa pozriet a este sme mali aj chilli ochutnavky :) 8 roznych chilli polievok, ktore sme skusali:) niektore som musela dolsova vyplut do servitky, lebo som to proste nedokazala ani prehltnut..bolo to vazne.. zaujimave.. inak vam musim povedat ze tak som sa vcera na tej basketbalovej hre zasmiala s babami okol mna ako uz davno nie..proste sme si uzivali.. rozpravali sme sa tam medzi sebou po spanielsky aj ked spanielcinu az tak dobre nevieme, proste sme pridavali na koniec slov OS a ES a hned to znelo spanielsky:)) fotili sme sa, smiali sme sa, a bolo mi uzasne:) dneska dobota, a ja som mala skypove rano.. volala som s maminou, spoluziakom, pisala som si s najlepsim kamaratm, napisala som jakubovi, napisala som rozne maily kde bolo treba, dostala som hotovy clanok od redaktorky pre ktoru som clanok napisala cez tyzden:) vazne to dobre spravila:) .. po malom obede som sa ucila ako sa najviac dalo a o tretej ma vyzdvihla pani jedna z rotary clubu a isli sme na Event for women s dalsimi dvoma zenami:) poviem vam, ze tie zeny boli este lepsie ako nejaki teenageri! tolko som sa s nimi nasmiala, ze mi az slzy tiekli;))) ked sme prisli na miesto, dostali sme do ruky tasku.. videa som na zacatku rozne stanovistia, kde sme dostavali rozne vyrobky, pripravky, masaze, kremy, zabaly na ruky a nejake papanicko:) mala som cokoladovy zabal na ruky, masaz kde mi maserka tak pomasirovala chrbat ze ked mi tam nieco popukalo, citila som sa ako novy clovek:) poskusali sme rozne druhy pizze, skusili sme cookies a bola sranda:) akurat som dosla domov pred asi hodinou, dala si home-made pizzu od otca, potom som si nakrajala jahody a hrusku ktore som len tak spapcila:)

inak este vam poviem ze som robila cez tyzden kolac v skole, dvojposhochodovy! vanilkove cesto, medzi vrstvami jahodove naplne, kolac pokryty cokoladovou vrstvou a kolac ozdobeny vazne peknee:) dokonca aj mne sa to pacilo! :) proste tak ma zacalo bavit vsetko v kuchyni a v skole ze niekedy neverim:) teda v tej skole su najlepsi profesori a spanielcina a niekotre decka.. ale aj tak.:)
Dneska som volala s mojou maminou, starkou a bratom a poviem va, ze dakujem bohu a dakujem svetu za skype.ked si mozeme zavolat zadarmo, ked sa mozeme vidiet aj ked sme na opacnych kutoch sveta, ked vidim brata ktory rozprava mama, ktory kraca a ktory ide mat zachvilku jeden rok.. brata ktory ani nevie ze som, ale ked pridem tak ho asi spapam! ked mozem vidiet svojho priatela, ako sa usmieva a ako mi hovori ze som jedina.. ked mozem vidiet spoluziakov a ludi ktori na mna nezabudli aj napriek tomu ze som tak daleko uz tak dlho..davaju mi pocit ze slovensko je pri mne :) a ja to milujem a dakujem vsetkym ktori si najdu cas na to aby mi napisali, tym ktori su tu pri mne ked mam chut sa smiat, ked mam chut sa plakat a pni mi to nedovolia:)

Dakujem, ze ludia ktori stoja pri mne su tak uzasni.

Love,
Katy

1 komentár:

  1. cauko, Katla vsetci po anglicky nevedia, pois po nasom teta Jana

    OdpovedaťOdstrániť