pondelok 14. februára 2011

xoxo:)




Po dvoch vikendoch a nejakych tych dnoch a tyzdnoch v skole, davam svetu na znamost ze Amerika zije:)






Theodore Roosevelt povedal:



" If you believe, you are halfway there."



" Ak veris, si hned v polovici.".. a nejako mal ten mudry muz pravdu..:)






Ja som ani moc verit nechcela, chcela som si uzivat.. ved len nedavno sa mi zacal moj vymenny pobyt a ah kde som.. 9teho Februara bolo presne pol roka ako som sem prisla..






Mlada sedemnastrocna slovenka vystupila na letisku v amerike a po vsetkom tom co som musela povybavovat som tu.. na zemi americanov kde je vlastne vsetko mozne.. a teraz? zachvilu dospela JA, si uvedomujem ze ani som si tu poriadne nezacala uzivat a uz bude koniec.. a aj ked mi kazdy chyba, aj ked rok je neuveritelne dlha doba, a aj ked osm si vravela cez tazke momenty tu v USA ako sa to vlecie, teraz nozaj priznavam ze neviem ako to ubehlo.. neviem ako som sa dostala sem, z prvej rodiny do druhej, ako sa citim starsie iba kvoli tym 6tim mesiacom ktore ma v zivote posunuli niekam, kam by som ani nesnivala.. nikdy by som si nemyslela ze si budem pripadat starsie, nepovedala by som ze sa zacnem zamyslat nad otazkam ktore znamenaju tak mnoho.. mozem povedat ze v sebe objavujem to co som vazne netusila ze raz bude..






..minuly vikend sme mali v skole mensiu party alebo vlastne lespei povedane maskarny s nazvom Sadie Howkins:) pred zaciatkom som sla so sestrou ku jednej nasej kamartke, kde sme sa zacali pripravovat.. vsetky baby pobehovali v strese s tym ze nic nestihaju a ja som si so sestrou sadla a jedna baba ma zacala malovat.vypiekli sme si hudbu kde sa konecne baby zacali ukludnovat a ja som sa pripravovala tiez.. s nalakovanymi nechtami na cerveno som sedela na stolicke s Britany, ktora mi robila make up.. po asi 15tich minutach som sa pozrela do zrkadla a bolo to.perfektne:) po dlhsom case kde som babam pomahala povypinat vlasy a navliect na nich saty a kostymy sme si so sestrou domov a robili sme veceru:) prisli dve kamosky s ktorymi bola neskutocna sranda:) a potom davaj, s plnymi bruchami sme sa vybrali obliect sa a smer- sturgeon bay high schoool! a ano, konecne vama poviem co som bola:) bola som cruela Devil zo 101 dalmatincov, a poviem vam nasla som aj svoje steniatka na parkete!:P



mala som na sebe take cierne cipkovane saty, cierne stekle a cierne silonky.. okolo krku mi vyseli nejake gorale a nahrdelniky a v rukach som drzala cinsku palicku akoze cigaretla:)) vlasy som mala natupirovane a nafarbene..teda len jednu polku hlavy, presne taka ko Cruela devil na bielo:) sestra bola nejaka bohyna v zelenom plasti ci co, ale vyzerala uplne bohovicne:) potom sme postretavali ostatok skoly co boli poprezliekani za veci, ludi, princezne, zvierata a ine prisery z Disney rozpravok:)



zabava sa zacala o 9tej a ani neviem ako, vyhlasoval sa kral a kralovna parketu a zabave bolo koniec.. rochu som zostala sklamana ze to bolo iba do polnoci, ale my sme sli domov a potom davaj na zabavu ku jednej babe domov:) tam to bola vazne sranda, stale sme sa smiali, mali sme kopec jedla tak sme o jednej rano jedli, preco nieP) hrali sme Wii, to je ta hracia konzola, co funguje velice dobre, ale ja nemam ani tusenia ako to ze je to take dobre, lebo ako prichadzam na to ze o novsej technike nic neviem, som sa nad tym moc radsej nezamyslala:)



ked sme sa vyblaznili a ked som zobudila sestru po tom ako spala hodinu na gauci kym my sme sa zabavali, sli sme domov.. unavene a rozbite:)






A nedela? awesooome!! proste sme pozerali asi najlepsiu hru americkeho futbalu za posledne roky, kde team, ktoremu fandi skoro cela amerika, vyhral! mali sme doma party asi s nejakymi 10timi babami a mojim bratom :P. brat sem tam strateni v nasich rohovoroch ale tak zlaty bol..aj pizzu nam spravil, poviem vam ze z neho bude sweetheart:)



ked sme vyhrali, asi 4 baby sli vonku, vyzliekli sa v pocasi kde mrzlo a bolo asi minus dvadsat a bezali nahe po ulici a prisli nazad uz oblecene a cele zamrznute prisli nazad do domu kde sme sa na nich pozerali ako na svihnute.. a v tom nam iba povedali ze je to perfektne a ze ja ako "okusovatelka" ich americkej kulruty som mala ist s nimi :) jasne, behat naha len to mi treba:D ale tak no som ich obdivovala veru v tej zime:))






v skole tyzden veru presiel dost rychlo, mali sme vela testov,teda ja osobne.. vo stvrtok som bola na rotary, ale tento stvrtok bol uplne vynimocny.. kedze je pred valentinom a oni to tu oslavuje vazne podstivo, dali mne a brazilcanke ktora na tom meetingu akurat nebola, dva listky na valenstinsku show, ktora sa bue konat dalsiu sobotu.. ked mi to jedna pani z rotary oznamila, zrazu sa jeden chlap postavil zo stolicky s dvoma ruzami a zacal mi spievat pesnicku s hlasom tak uzasnym, ze som tam iba nemo stala a nevedela co mam povedat..ten chlap mi spieval o laske a ja som mala chut plakat..ano, aj preto ze moj priatel je na druhej strane sveta a aj preto ze toto pre mna este nikto nespravil.. bolo to naozaj nadherne:)



a este jedna vec..pred rotary som bola u ocneho, kde mi predpisali nosenie okuliarov, co som hned vedela ze sa stane, lebo som do ambulancie v stredu volala s tym ze nevidim.. tak jeden pan z rotary mi vsetko zabezpecil a o tyzden ma tu mate s okuliarmi:) aspon budem vyzerat mudrejsie ;)




tak.v nedelu som tento prispevok zacala pisat, lenze vzhladom na neskutocne malo casu a vela veci co sa diali, dopisujem dneska:)




Moj posledny vikend sme cestovali do mesta s nazvom Oshkash, dve hoky vzdialeneho od nasho mesta.. cielom bolo ist sa pozerat na moju najmladsiu sestru ako plava, lenze plany sa zmnili, a to veru bolo aj dobre, lebo mozem po par swimm meetingoch povedat ze je to otrasna nuda..si predstavte sediet pri bazene zo 6 hodin a byt v tom dusnom chlorovo horucom vzduchu.. v piatok ma mamca vyzdvihla zo skoly, z posldnej hodiny..robili sme na mojej hodine kolac, takze sa mi neuslo, ale kedze som predtym robila doma uzasny cokoladovy kolac, tak mi to vlastne ani luto neprislo:) chytro som sa pobalilo, vsetko sa nahadzalo do auta a slo sa.po ceste som sa ozpravala s mamci, a ani som sa nenazdala a uz sme boli v tom meste a sedeli pri bazene.. vecer sme sa KONECNE po 3 hodinach cakania vybrali ku mamininym kamosom do domu, tam sme prespavali dve noci.. obrovitansky dom, vlastnurucne polozeny kazdy kustok domu.dom pri jazere, jazero zamrznute.. krasne:)


Kedze sme boli vsetc hladni, vecer zbehol pan domu do restiky za 15 minut bol doma s lahodkami:) teda typicke pre nich, v tejto oblasti kde sme my, vyprazana ryba, zemiaky pecene a ku tomu volake dresingy :) mnaaaaam mnam !!:)


kedze uloh som mala na pondelok neskutocne vela, a casu skoro ziadneho, zacala som s nimi v piatok vecer po veceri ked vsetci ludia boli vykvaseni pri ohni, len ja som si robila ulohy a parker, moj brat si cital.. stravila som pri tom 2 hodky a ked som uz nevladala ani nic, tak som si lahla do postele aj s mojou sestrou malou..spali sme spolu, a bolo to strasne:) ta ma v noci kopala, rukami svojimi obhadzovala a tak mi niekedy udrela do havy pestami, ze som sa strhla asi 8 krat z "uzasneho" spanku.. ale tak dalo sa no.. trosku unavy rano, ale prezili sme:)


ranajky som stravila s mojim hostotcom, ktory byva v inom state, tazke s nim casto vazne nie som..snazila som sa s nim byt ako najviac sa dalo.. castou toho aj bolo ze cestou na pozeranie sa na sestru rano, sme zasli do starbacksu, inymi slovami povedane najlepsia kaviarna na celej zemi:)dala som si uzasne Cinnamon Dolce late, tec si kupil noviny, tak ja som vyuzila cas na citanie knizky:) pak sme sli na sestrin meeting kde sme asi o jednej poobede sli na horolezecku steu.hej sranda..ale nevedela som ze nebudem verit 5 rocnemu chalanovi ktory mi povedal ze vyzeram na trinast a nevedela som ze mu toboz nebudem veri ked budem vo vyske asi 20 metrov, mozno viacej.. takze ked som sa uz dostala na urcitu stenu, nevedela som zist dolu..bola som zastoknuta niekde o lana v rohu a moja mamca sa iba smiala a fotila ma:) skoro ma svahlo, ale potom som len zoskocila a dufala ze nezomrem a ze ten 15rocny drzy chalan ma zachyti o lana..ech! .. po tom ako moje brucho bolo niekde v mojom krku a moje srdce malo pulz asi 300 za ekundu, slo sa domov:) cestou sme sa ale zastavili na jednom mieste, kde ked sme prisli som neidela nic ine iba ludi s pivom a strasnym zapachom..az ked som prisla blizsie som si vsimla ze to sa zacalo rybarcenie..presne v ten den ked sme tam boli my.. zacala sa sutaz v chytani ryb menom Sturgeon:) btw, to je meno mojho mesta kde byvam :)


a teraz vam trosku vysvetlim pravidla..moze sa chytit iba urcity pocet ryb, ktory je teraz stanoveny na 1400 kusov.. sutaz j vyhlasena na 2 tyzdne a dva vikendy, ale ak sa teno pocet ryb chyti skor, tak sutaz sa jednoducho skonci:)a poviem vam, ze ludia sa vyberu na zamrznute jazero, sadnu si na solcek, vyrezu do ladu dieru a chytaju dvestokilove ryby, ktore su neskutocne skarede:) to je vlastne ta podstata:) a ked som tie ryby videla, bolo to hnus..krv im iekla z krku, niektore sa este hybali, ebo tie rby ziju 4 hodiny este po zabiti.. bolo to vazne nechutne... potom sme prisli domov, kde sa grilovalo na terase a kde sa jedla tato ryba..ale nie, nie ziva, bola udena:) a tak aka bola ta ryba skareda, bola uplne perfektna..chutila velmi nezvycajne, ale bola vyborna:) skusila som ju neskor aj so syrom, takym pravym a starsim z Wisconsinu, a mozem povedat ze maju uzasny syr..teda nie taky perektny ako my, ale stoji za vyskusanie:) pak sme si uz len nabrali nejake mesko, dali to na zemlu, dali do toho cibulu a ja jedina asi so 7mimi chlapmi som sa pchala rybou a vstekym moznym kym mi vysvetlovali ako sa vlastne taka ryba chyta a este mi povedali nejake tie historky:) bolo to vazne take nieco ako v hospode..take chlapske:P


..po relaxe a precitani asi 80 stran z mojej knihy, som sa poucila zase trochu a zacali ludia zase jest..ja stale plna som skusila kaviar, ktory bol slany ale zase sa idem opakovat a co, ved ja milujem jedlo, bol perfektnyy!:P a to som si myslela ze to bude nejake ruzove, ale bolo to cierne..vlastne to boli ikry z ryby..no neskuste to:D




..o nejakej 5tej, este stale za vidna som sa presla ku autu a sl na zamrznuty lad chytat ryby..poskumala som ako to ide, ako sa to robi, potom sme sa sli pozriet na nejake ulovky, ktore patrili v ten den medzi tie najvecsie a po hodine sa slo domov na veceru :D ano, ved my len jeme:P


Jedli sa lasagne, mali sme ku tom nejake chlebiky, teda toasty, mali sme chilli polievku a po uzasnej veceri sme mali zmrzlinu s topingom navrchu.ak mam byt konkretnejsia tak ten toping bol karamelovy a cokoladovy:)




..po dalsej noci, teraz som vlastne spala na matraci nafukovacom s dvoma sestrami ktory sfukol, sme sa zobudili na to ako niekto robil ranajky v kuchyni: reku ze dobre rano:)vstala som, trochu som sa rozkukala a sla som si dat sprchu..lenze co sa stalo..ked som uz pochopila ako sa zapina sprcha- po 15tich minutach otacania asi 6tich gombikov-som uz vosla do sprchy..cela namydlena a nasamponovana som si pustila vodu,lenze co..voda nesla..sranda ze?:) tak som tam stala rozmyslala co taka samponova a bublinkova idem robit.. a kedze ta voda vazne nesla, noralne som sa musela z tych samponov vysusi..ked som vysla z kupely tak sa ma ludia spytali co sa stalo ked som zistila z nejde voda, lebo ani nim nesla.. oni sa len smiali, a potom veru aj ja :D




...ranajky spapane, swim meet za nami a slo sa domov.. zastavili sme sa na obed v restauracii kde sme skoro vyhoreli zvnutra cloveka, co sme mali tak stiplave jedlo tam:) ale aspon sranda..po ceste sme vsetko rozdychavali a popri tom sme robilil moju ulohu :) pak sa doslo domov, museli sme ale ist do dvch potravin a porovnavat ceny 20 produktov do mojej skoly.. to nam zabralo asi hodinu a ked som prisla domov a ani si nevdychla, slo sa piect..bola som pozvana ku mojej prvej rodine na veceru, tak som nechcela odmietnut a prazdna som ist nechcela... napiekla som cokoladovy kolac, hodila do rury, obliekla sa, oplachla sa trchu vodou a v tom bol kolac hotovy a mamca mi zakricala ze uz ma prisiel moj prvy otec vyzdvihnut:) vecera uzasna, take ako ked som tam byvala.. :) take pokojne, rozielne ako je to tu v tejto rodine, ale ja som vlastne spokojna vsade:) aj jedn aj druha rodina je uzasna.. som vazne stastliva:)... deti ma povystiskali, pobozkavali a pokecali sme si perfektne..o pol osmej, keed sa deti poukladali spat, mamca ma zaviezla domov.. prisla som domov a ano, jedine co bolo-umytie tvare a zubov, a davaj sat..vycerpanost dopadla na mojho celeho cloveka..




Pondelok. 14ty Februar.Valentin...pre mna obycajny den.. ale pre mojich domorodcov nie;)


pridem do skoly, na mne modra mikina, kratke fialove tricko a rifle spolu s mojimi conversami vtrcali v mojej skole..kazdy zladeni vo farbach ruzova a cervena a az ked som sa optala co sa deje, kukli sa na mna vsetci s tym ze, preboha je valentiin! .. ja ze dobre a cp teraz.. ech.. ja vam poviem pravdu, ja ten sviatok neznasam.. proste aby ludia raz za rok sa tvarili ze kazdeho miluju a aby iba raz za rok kupili svojej milovanej/milovanemu kvietok? ech ech..


jedina vec, ktorej som venovala pozornost bolo vyrocia mna a mojho priatela.. hej.. este viacej som na neho myslela, este viacej som chcela byt s nim..ale nejde to.aj po tom ako som si s nim rano pred skolou nachvilku pisala, mi chybal este viac.. tak strasne som si priala aby som s nim bola.tak strasne som ho chcela drzat za ruku a byt s nim.. a aj ked sa to nezda, je to vazne to co som vcera potrebovala..kazdy sa v skole objimal, kazdy rozpraval o laske a ja som tu.som tu bez nej a este aj dlho budem.. ale viete co? neviem sa dockat toho dna ked ho znova uvidim..ked s nim budem moct byt tak dlho ako budem chciet bez toho aby som myslela kolko krat sa este musim vyspat aby som s nim bola .. a hej Jakub.. Milujem Ta.navzdy.


---

.. s okuliarmi na ociach som spravila veceru:) varene zemiaky, macaroni and cheese, co je uzasne jedlo, ku tmu kukurica, jahody a ananas:) mnamka.. a na zaver? ..




.. vazte si to co mate..lebo ak ste bez toho, neda sa zit naplno..




P.S.: Budte stastni:)


Katka :)