štvrtok 3. februára 2011

:)

"Pretoze keby bolo vsetko perfektne, nebola by sranda." :)
Dom prazdny, vsade ticho, na kuchynskej linke je npecenych ozdobenych 51 kolacikov, sedim si s poharom vody v ruke, pocuva hudbu a sem tam sa z fotelky ozve chrapanie nasich dvoch psov:) Kedze sa citim skvelo, rozhoda som sa napisat dalsi prispevok, pre potesenie:)
Ani neviem ako, ale dneska je streda.UZ streda.Vikend som stravila v Green bay, to je to mesto vedla mojho, kde sme boli v sobotu povzbudzovat moju najstarsiu sestru v plavani..sice sme sedeli a pozerali sa na plavanie vyse 6tich hodin, mam tu sestru vazne rada:) spali sme u nej na intraku, pred spanim som spoznala velmi vela ludi a pozeral sa super "creepy" serial Dexter.o com ten serial bol? o vrazdach:) hej tak nepozerajte to, ked ste boli obklopeny uzasnou naladou a z toho ako tam jeden clovek menom, ano, Dexter vrazdil ludi sme mali najvecsiu srandu..neskor,po dni vazne dlhom a unavnom sme si lahli do posteli.. ja som spala v izbe jednej sestrinej spolubyvajucej, celkom fajn spanok.spala som na vyvysenej posteli pri okne, kde som sa v noci budila na to ako mi fuka na cele telo chladny vietor z vonku aj ked okno bolo zavrete..ale tak spala som vazne fajn, len rano sme sa vsetci zobudili s nadchou a hlasom skoro ziadnym.. ked sme sa prebrali v nedelu rano, tak sme ten nie-bohvie-aky spanok vyresili tym, ze ved ked je nedela davaj ho spravit vafle..lenze viete.. zivot na intraku ako som mohla vydiet nie je moc prepchaty jedlom akym chcete, tak sme nemali nejake tie suroviny.. sestra nasla na nete recept bez vajicok, tak reku ze vyskusame:) a sme aj dovyskusavali po tych prvych dvoch nepodarenych :) vafle boli tazke, nie ako tie lahucke co mozete vidiet v reklamach.. ked som sa do nich zahryzla so sestrami tak sme citili vsetky mozne suroviny, takze chut o nicom..ja som si na tie vafle nacapila cream cheese a jahodovy lekvar, tak som aspon necitila tu muku a olivovy olej :) ale nakoniec sme sa smiali, ze tto vazne vyslo :P
Po "ranajkach" sme sa vybrai do kostola.To je kostol teda, vam poviem:) najprv som si myslela ze su to dalsie intraky, ale nie. boli to spojene budovy kde bolo niekolko casti pre rozne vekove kategorie..my sme zamierili do kategorie dospelaci a tak mi tuklo, ze za necely polrok, uz vazne budem dospelacka oficialne..
vstupili sme do miestnosti kde som neverila vlastnym ociam.. prepchate publikum asi 2000 ludmi, a ked som sa priblizila blizsie, mala som moznost vidiet podium so spevokolom, ano ako vo filmoch a hlavnych spevakov s gitaristami, bubenikmi a kamerami vsade kde som sa pozrela.. prisli sme v strede pesnicky tak ja som len nechapavo pozerala co je toto za kostol.. a pochopila som, ked ludia spievali s ajvecsim nadsenim ake som kedy mohla vidiet.. ti ludia spievali so zatvorenymi ocami, tlieskali, smiali sa, plakali, dvihali ruky k stropu a verili. verili v boha.veia v neho ci su katolici, ci su evanjelici, ci su bieli aebo cierni.. ked som sa zapocuvala do piesni a do hudby, ked spevokol spieval s radostou, presli mi zimomriavky po chrbte.. proste bola som stastna.. ked som videla vsetkych tych ludi, ked som videla ze boh v ktoreho veria im dava silu, tauto velku sila, bola som ohromena..
neskor sa ludia usadili a prisiel na javisko obycajny chlap.. knaz, ktory veri... mal take nieco ako kazen, alebo rec kde vysvetloval bibliu, kde vsvetloval z veci ktore sa bezne stavaju bozie pricinenie.. verte alebo nie, vsetko to nejko davalo zmysel..bolo to vtipne, uprimne, pravdive.. a ked sa takto pozeram do zadu, pre tych ludi je tento kostol neskutocne miesto.. miesto kde mozu byt kym chcu a nikto ich za to neodcudzuje.miesto kde veria v nieco co nikdy nevideli, ale poculi.. ked som sa spytala sestry ako zacala verit v boha, povedala mi ze ho citila pri sebe.. ze jej pomohol a nie raz.. len ja som sa potom tak zamyslala.. veria vsetci v boha alebo len v nieco co sami nevedia co je? .. kazdopadne to ludom pomaha.. pomaha im predstava ze ked veria v nieco, budu sa mat lepsie.. budu mat lepsi zivot lebo to v co veria im pomoze.. niektori ludi veria v samych seba.niekori ludia veria v svojich pribuznych a znamych.. niektori, teda vecsina veri v boha.. a ti ludia, ktori v nic neveria, tym zavidim ako dokazu zit na tomto svete bez poznania ze zivot je vazne fajn.. ja sama neviem ci verim Boha.hladam otazky a odpovede.. a ked pridem na to, co je spravne dam vam vediet :).. ale verim v nieco.urcite verim v samu seba, inak by som nemohla byt miliony kilometrov sama tu, v amerike.. no co vam poviem.. vyvijam si nazory,ucim sa, a smerujem niekam, len este neviem kam.. :)
Pondelok som vstala o 5.40..ano, na mna nezvyk:) sadla som si po vychystani sa so sestrou do auta a slo sa do posilky.ako to uz zvyknem robievat asi tyzden v kuse.a aj ked sa mi tazko vstava, po cviceni a po hodinovom pohybe takto zrana sa citim perfektne:) zdravo, sviezo, teda ked si dam sprchu hned po tom, v tej posilke to moc fresh nevonia:) pak sa ma doma mamca rano spytala ci chcem ist n ranajky.. ja som sa jej psytala ako to, ved musime ist do skoly.. a sestra spoza rohu na mna krici, neboj sa, pojdeme, len nie do nasej..tak sme aj sli.vyzdvihla nas mamcina najle[sia kamaratka a sli sme aj so sestrami dvoma na ranajky:) mnam mnam! mala som volaku tasticku zemiakovu plnenu so slaninkou a zeleninou, potom som mala ranajkove zemiaky a ovocie :) ku tomu pohar vody a krasny rozhovor a este krajsiu atmosferu:) po ceste sme sa rozpravali o vsetkom moznom, ta mamcina kamoska je teda cislo:) pytala sa ma na vsetko od skoly po mojho frajera a potom mi aj sama ako tak povedala jej zivotny pribeh:) .. zije sama s manzelom v dome, v tom istom meste kde ja, deti ma, to ano ale su na vyskach a kade tade po europe.. povedala mi ze pred pra rokmi sa jej manzelovi stala nehoda a tak ochrnul.. ja som zostala velmi zarazena, lebo dovtedy o nom rozpravala ako o normalnom zdravom clovekovi, co nema ziadne problemy.. ked uvidela moju reakciu, tak mi povedala.neboj sa, ja som s tym zmierena.kazdy den sa o neho staram, kazdy den ho umyvam, kazdy den som s nim.Nie je schopny sam ist na toaletu, nie je schopny sam sa najest a posadit.v noci sa strhavam zo sna ze sa zadusil.. ked som sa na nu s obdivom pozerala, povedala mi tiez ako to vnia..povedala mi ze az po dlhsom case pochopila, ze to co citi ku svojmu manzelovi je silnejsie ako laska.. to ze s nim zostala aj napriek tomu ze uz nebude byt schopny chodit pravdepodobne nikdy, ze on jej bude odkazany cely zivot na nej, to ju nezaujima.. po tomto sa usmiala a dodala.. " ak ti clovek povie, ze s tebou zostane do konca zivot aj keby sa mal o teba starat cely den a kazdy den do konca zivota a nevadilo by mu to, je ten pravy. a ja toho praveho mam doma a neskutocne ho milujem." .. ja som sedela v zadu v aute a nezmohla som sa na nic..ta zena mi dala zase dst toho do zivota.. a poviem vam, ze ta zena je neskutocne silna.. vravim vam, obdiv je to s cim som sa na nu pozerala..
Po ranajkach a zivotnych pribehoch som sla nazad do skoly..Po skole ma cakalo auto pri skole zo zadu, a bolo to auto na ktore som bola zvyknuta prvych 5 mesiacov mojho pobytu tu..slo sa na kafco s mojou prvou maminou!! :) po dva a pol tyzdnoch sme sa konecne dali do kontaktu.. sadla som si do auta a bolo to zvlastne.. proste citila som sa ako keby som ju nevidela cely rok..objali sme sa a chvilku sme sa na seba pozerali.. potom nastartovala auto a usmiala sa.. po ceste na kavu sme sa rozpravli ako ide zivot, ko sa maju sestry moje male, ako sa ma otec.. vystupili sme z auta a potom mi povedala ze uz asi vie ako sa bude citi moja mamina ked ma po roku uvidi.. zvlastne.ze ona sa citila velmi mimo ked ma znovu uvidela..
v malinkej kaviarni sme si objednali double latte a kolacik k tomu.. sadli sme si ku stolu, a bolo to ako pred par mesiacmi ked sme sa rehlili pri stole v kuchyni:) mala som sa uzastne.. ako keby som si sadla na kavu s kaaratkou ktore je moja spriaznena dusa.. po asi hodine a pol sa pozrela na hodinky a povedala ze uz musi ist..ze ma nejaky meeting..ja sm chvilku zostla smutna, ved som jej este chcel tolko toho povedat..ale asi som len chcela bt s nou a to je nralne..lenze uz to nie je take ako predtym, ked bola moja mamina.uz nie..ale aj tak, bola som vdacna tomu ze som konecne s nou mohla byt, mohla ju objat:)
Ked som sa s nou rozlucila, dala mi balik co mi prisiel ku nim do domu.. uvidela som v lavom hornom rohu meno matej vana a neverila som vlastnym ociam.. najlepsi kamarat mi nieco poslal.. zacala som chytro otvarat balik a mamca ma iba sledovala co tam bude:) otvorila som to, a v papiere bola zabalena krabica v cervenom vianocnom baleni.. otvorila som ju a tam obalka s menom katy.otvorila som a tam nic nenapisane.sranda, ten mato vtipkar riadny..som nechapala..potom som sa pozrela do krabice a tam tricko, cele biele s logom slovakia, podtym janosik so stamprlikom v ruke a pod tym slovensky znak.. pozerala som sa na to tricko taka stastna.. proste mato mi poslal sloensko.priamo mne do ruk nieco, co mi tak chyba.. mamca ma vysadila pri dome a po rozluceni som bezala domov, lebo som nasla v krabici este jeden list, odkial presvitalo pismo, tak mi doplo ze to je uz tam aj asi nieco napisane :)
a bolo.citala som.riadok po riadku.pismenkom a pismenkom som bola stastnejsia a stastnejsia.. a bolo to uzasne.. taky pocit ako keby ta osoba prisla ku mne .. a ano.dochadza mi to vsetko.uz mi to ale aj davno doslo.. ludi, ktrym na mne zalezi si ku mne veru cestu najdu.potesuju ma stale, stale su pri mne aj ked vlastne pri mne nie su.. a ja dakujem ludom ktori tu su, su tu pre mna.
vcerajsi den po skole, dalsie stretko na kave.inak vcerajsi den, to bola hroza inak:) ved citajte.ked som sa s niekym rozpravala v skole, kazdy sa ma vyptoval nech zopakujem vsetko, ze nerozumeju o com tocim.. ked sa ma to spytali par krat, zopakovala som..ked sa ma to spytali asi 6ty krat, bola som ticho a nedostal zo mna nikto nic.. jedna baba z brazilie, nemenovana audrey, ta na obede povedala ze ked sa vracia do brazilie, ide mat volaku stupidnu oslavu za 25 tisic euro.. citujem ju, ano povedala 25 tisic euro.. ja som sa na nu pozrela aj s jordanne a chcelo sa mi ju tam neviem ci ofliaskat alebo co, ale ja proste nechapem zmysel toho.. udia zomieraju od hladu kazdy den, ludia nemaju na cestovanie, ludia ziju z 5tich dolarov na tyzden a ona si vyhodi 25 tisic euro za party.. vstala som od stola a sla prec.. pripomenula mi audrey nieco..ked bola u mna jordanne, ta holka zlata z belgicka, spytala sa ma preco nie som s audrey taka dobra kamoska.. a potom mi to raz moj kancelor povedal.. "Ty a audrey ste tie najrozlicnejsie osoby ake poznam." vcera som to pochopila.. sposob akym zije, akym uvazuje.a ano, aj ked je mila, nmame si co povedat spolu..a neviem.proste vcerajsi den bol otrasny.. zlepsilo mi to posedenie s rotariankou na kave kde jasne bola aj audrey.ale ta moc zaujata nebola, takze j som sa s rotariankou rozpravala v kuse.. mala som tour de caffee shop, kde robi dalsi rotarian..ten ma pozval na kavu, a este ma aj nabalil kavou domou:) uzasny clovek..
ked sme boli na ceste domov, audrey drzala v ruke cupcakes, co som jej dala v skole.boli popucene z toho ako ich niesla stale v ruke a to vam poviem ze och chcela nechat v jej skrinke do o dv neskorsieh dna, lebo sa jej nechcello ich niest domov.tak uz viem, ze kolciky pre nu neaju zmysel.
doma sa ma sestra pytala ze co mi je, aka si som sklesnuta.som jej povedala ze som uz chora z ludi co su tu.. a ta sa na mna usmiala a povedala ano, ja tiez.sedeli sme v kuchyni a tym cim sme si m dve s nou presli v zivote som bola vdacna ze vlastne kvoli tomu som kde som.. rozumnejsia.samostatnejsia.sice niekedy nervoznejsia ale stastna.. ano mozem povedat ze v mojom chaotickom ja, som stastna.sice nie cely den, ale ano, kazdy den..a vam poviem ze mi rvalo brat si z celeh dna tie najmensie malickosti aby som vedela ze stastie sa hlada tazko..ale je tu, a ja ho konecne vidim okolo seba..ludi co ma obklopuju, sestra ktora je vazne soulmate v dobach zla a rodina ktoru mam..s ludmi ktori cakaju na mna na slovensku a s tymi mojimi chrapajucimi psami tu na sedacke..
som stastna.
budte aj vy.je lahke byt stastnym,stacia k tomu malickosti.lenze ludia tie malickosti nechcu vidiet.
Katy.