sobota 14. augusta 2010

.. 3rd-4th day :)

kde len zacat.tolko veci sa udialo.perfektne! :) vcera ranajky do postele od mojej 8rocnej setricky, od Sydney.. hnedako som sa zobudila bezala dole schodmia zachvilku bola v mojej izbe s tackou, na ktorej bol caj v mojej oblubenej salky z domu,cerealie s mliekom, toast s jahodovym dzemom a taka sladucka dobrotka.. no nie je to krasne? ja som sa rozplivala nad tym cely den..veru este aj dneska:P .. a potom som dojedla ranajky a sme si spolu s nou citali anglicku rozpravku v posteli.. asi hodinu. tolko mi to dalo! radim vam, ak sa chcete zdokonalit v angline, zacnite si citat po anglicky! :) aj dneska.. bola som v kniznici, ktora je vecsia ako niektore domy v mojom meste tu.. uplne perfektna kniznica.. a to vravim ja, ktroa neznasa citanie.. ale rozhodla som sa ze musim zacat, chcem sa zdokonalit co najviac! a to vravim s pravou rukou na srdci;) .. viete co je tu sranda? ze na jedno pozicanie si mozete domov vziat az 75 knih! no nie je to sranda? u nas vam daju maximalne 10-15 knih.. som po tej pani tam pozerala ako keby som spadla z neba.. a bola taka zlata.. som sa jej spytala ci by mi nemohla odporucit nejake knihy.. povedala ze ano.. tak som jej povedala co chcem a potom sme sli do oddelenia s teenage knihami.. tak mam teraz na stoliku 5 knih, ktore su vtipne a zaujimave a som zvedava ake budu. zajtra rano budem mat cas predtym ako pojdem s inou vymennou studentkou niekde/este neviem kde/, tak sapustim do citania:))
..a ano. to som vam nepovedala. vcera som bola po tych nadhernych ranajkach na mojom prvom rotary meetingu.. budem ich mavat kazdy stvrtok, tak sa tesim.. poviem vam pravdu bola som fest nervozna ze ake to bude ked tam prvykrat pridem.. a viete o? zbytocny stres! uz aj chapem ze tu slovo *stres* nemaju.. stale sa smeju a uzivaju si zivot.uz viem co znamena uzivat si kazdu sekundu bytia na tejto zemi :) .. no prisla som tam aj s vymennou studentkou-vola sa Audrey s jej hostfather a s mojim hostfather Mikeom.. ked sme prisli videli sme obrovsky dom a ked sme sli za dom bola tam neskutocne krasne. vsade boli stromy a a vela ludi, bolo tam okolo 50 ludi.. vsetci boli z ROTARY!.. a keby ste videli ten vyhlad! ach .. by ste odpadli.dom priamo pri vode, ta cast vody sa vola Bay of Green Bay, usti do Lake MIchigan.. bolo to krasne.. mam velmi vela fotiek, ja ich hodim na fcbk jedneho dna, nebojte :) potom sme si vzali taniere a isli postupne ako v skolskej jedalni:) pecivo, bud ham,burgrove maso alebo parok, potom ovocny salat alebo zeleninovy.. potom varena kukurica/tu je to sweet corn/.. a potom perfektny kolac! cokoladovo najcokoladovejsi kolac z cokolady aky som kedy mala.. ten recept musim zistit.. a potom ste si vybrali vodu podla chuti .. mali ste na vyber colu, diet colu,dzus,mineral water,beer,ica tea.. a vsetko to bolo nahadzane v kope ladu.. uzasne no nie?:D potom sme si sadli a uzivali si, ze sme stredobodom pozornosti.. prisiel za mnou chlapik, ktory bol na slovensku a jedol halusky v krasnom hotely pri dunaji.. viete aka som, bola stastna? :)

... vecer sme mali na veceru burrito pie, nieco take ako lasagne.. robila som to aj ja, 2 kusy, jedno pre nas a jedno pre Tonya s kamosku/hostmother/.. bolo to perfektneeee! prekladane burrito..burrito, maso syr a takto dookola. mnamka! .. zijeme velmi zdravo, fest si to uzivam.. aj ked varim s hostmother kazdy vecer, tak sranda.. davame si highfive a take tie bomby s pestou.. strasne mi to pripomina moju maminu.. su si velmi podobne.. som strasne rada ze som vychytala taku skevlu rodinu.. su skveli a davaju mi vela moznosti aby som co najviac mohla spoznat ich a ich rodinu a mesto kde zijem.. vsetko.:))

dneska sme si na ranajky spravili pancakes s javorovym sirupom, tu sa to vola maple syrup, je to velmi sladke a uplne perfektne... ja to musim kupit neskor aby som si to zobrala na slovensko.. je to uplna mnamka.. boze skvele, ani neviem ako by som to opisala..chuti to ako karamel, ale nie je to karamel.. a zevraj aj mojhost father to robi doma, ten maple syrup.. tak som zvedava :) inak dneska sme mali cely den taky dievcensky, lebo hostfather bol v robote, cey leto maju vela roboty ako som si vsimla a ako mi bolo povedane, tak pomaham ako sa da :) .. no a pozerali sme filmy, lakovali si nechty, cesali sa, malovali sme saaa.. boli sme v meste, tu to vola ze ideme do downtown a pobehali sme par obchodov:) maju tu super vonavky/len tak medzi recou/:) .. aaa dneska vecer sme mali prvykrat veceru vonku, to som ja mimochodom navrhla, lebo oni to moc nemaju radi iba po neskorych veceroch lebo je tu stale teplo a horuco.. aj dneska. sme boli v meste a bolo tu tak horucu, ze ste vysli z obchodu a uplne ste sa zacali potit a vsetko bolo take lepkave.. ach.take ine je to.. ako aj vcera.. som prisla domov z meetingu a sme chceli ist s hostmother do obchodu a zrazu mi zacala krv tiect z nosa.. najprv malo, ale zachvilu to bolo neskutocne.. uplne som needal co mam robit. a ani oni nevedeli co to je.. potom mi povedali ze je to z pocasia.. lebo ja nie som zvyknuta takze preto sa mi to stalo.. pozeram no fajn.. a mi povedali ze sa to moze stat hocikedy, takze aby som bola pripravena.. :P srandovni ludia ze?:D

ale je tu super, uplne sranda.. dneska sme zacali vyplnovat papiere mne do skoly, ale je toho vela.. tak neskor dokoncime :) dneska sme v kniznici/library pozicali nejake filmy tak ideme teraz s hostmother pozerat sex and the city.. super ze? pozerali sme s dievcatami mamma mia dneska, popcorn sme si spravili tak fajn :)

inak vcera vecer som vysvetlovala hostmother pravidla pri sudoku.poviem vam sranda :D


love you all, katy in the usa

štvrtok 12. augusta 2010

2nd day

dneska.streda.rano cerealie a bola som sama doma rano veru.isla som do izby a pila caj.pozerala z okna, mam vyhlad na les a na ich peknu zahradu. a co vam nevidim.. 2 vevericky! .. ked som to povedala sestram sa ma pytali ci sa tie vevericky hrali nejaku hru.zlate.ozaj mam aj macku tuna, sa vola Kenya, ano ako stat Kenya:) ma 14 rokov a hra sa ako 4 rocny :) je to chlapec:)
po ranajkach prisla hostmother a sli sme do mojich rodicov firmy.. maju firmu, ktora vyraba sviecky.vela sviecok! teda mozem prehlasit ze dneska som bola oficialne v svieckovom kralovstve:) tolko voniii.. uplne krasne. som si aj sama vyrobila sviecku. a kazdy ma tu chce poznat, kazdemu ma ukazuju a predstavuju, sranda:) take mile.boze.ludia tu su neskutocne priatelski.idete po ulici a zdravite sa kazdemu len preto ze sa na vas usmial..krasne.. no dalej:)
boli sme potom v susednom meste, bolo tam vela turistov, no ani jeden slovaaaak!.. nevadi:) ja som tu, to staci:P .. no.mali sme obed... boli sme si ho objednat v coffee shope, dala som si nejaky sendwich.. dali mi ku tomu chipsy, tak som sa kukala ze to co je. jedia ich ku vsetkemuuu!.. a ze preco su tucni.well, moja rodina preferuje zdravu stravu, takze uuplne super! jedia vela zeleniny a ovocia.. najmenej cerveneho mesa.. a maju fest cudne chute ako si vsimam.. dali mi vcera vyskusat colu a vanilkovu zmrzlinu spolu.. iete ake to bolo zleeee? ach boze.ech!fuj.. a este mlieko.ako mlieko je super..ale oni ho jedia ku vsetkemu..mali sme dneska na veceru grilovane meso s grilovanou zeleninou a ryzu a oni si ku tomu dali mlieko...tak fajn no:D zacnem aj ja.. idem skusat nove veci:) poobede sme boli pre deti do skolky.. maju tu vela takych skolok aj s bazenom a tak.strasne super... sa to vola tuna YMSA, je to organizacia ktora sa stara o deti a je to fest dobre, som tam bola, take super vymyslene je to:) vela ucitelov, vela deti.. krasne! jedna zo sestier mi vyrobila kvietok vo flasi, kraaasne.ale uplne su sikovne. a ake su mudre.vsteko sa pytaju vsetko vedia.. sa ma pytali dneska ze ci mame na slovensku auta a psi :D.. a zatial kazdy vie kde je slovensko, tak som prekvapena.. aj ked viem ze nebude vediet kazdy:) a dneska maju tu v mojom meste v Sturgeon Bay taky zjazd ti co maju lode, tak sme sa boli pozriet..uuzasne.. take ako vo filmoch!:P .. a veru potom sme sli domov na veceru :) pomaham ako sa da, eda chcem, chcem sa ucit, aj nove slovicka a tak.. neviem ako sa povie kocik..dneska mi kupovali darcek pre jednu kamosku rodinnu, ma dietatko malicke babetko, tak som sa pytala na tolko veci.. sranda :) ale vsetko mi vysvetlju, uzasni su:) a aj pomalsie rozpravaju kvoli mne:)

inak.. zajtra mam rotary stretnutie, takze som zvedava co to bude:) veru budem pisat, ozvem sa..
inak mam tu teray 9.10 pm .. je tu o 7 hodin menej ako na slovensku.. a je tazke ma tu elektroniku, lebo nemala som adapter..ale nejaky nasli tak mi ho dali.. alebo mam zehlicu na vlasy na moju ofcu..tak aby som si nemusla kupovat adapter, lebo je drahy mi kupili ako present zehlicku na vlasy..chapete?? proste ja nie:D .. boli sme v pozicovni filmov, tak som dneska videla film Remeber me.. pekny..ale smutny.. sme si porevai s hostmother..:P .. odporucam..nie plakat..ten film!!:)

a este jeden sme si..nejaku comediu.. tak mavola, ze aby sme si ho checkli.. idem kukat. majte sa.. ach....fest myslim vecer na slovensko..ked zaspavam.. bude to tazke.. ale zvladnem to..zatial je to fajn..vsetko je tu nove.... uvidim neskor..drzte palceee:))

good night..

1st day

utorok rano.spala som vam na pocudovanie iba do 8mej a zisla som pomaly po schodoch dole..tam boli uz sestry a hostfather.. hned sa ma spytal ci mi vyhovuje izba a ci som sa dobre vyspala, ci mam dobru postel :) uplne mily a dobry! .. akoze spalo sa mi super, mam v izbe klimatizaciu, vlastne klimatizacia je vsade kde sa pozriete.. ale ja som sa aj tak citila ako vyzuta.som sa nepoznala vobec.take tazke je vsetko.ten casovy posun robi svoje.este teraz som z toho trochu mimo... no a mala som veru prve americke ranajky:D .. vajicko, ktore robili v cudnej bielej veci ktoru dali do mikrovlnky a chlieb.tmavu buchtu a syr.vodu a caj.este aj caj mi naliali zo spodku nejakej salky.nejako este neviem ako to funguje... no a sla som na wecko.konecne za svetla. a co vam vidim.som zavrela kupelku ktoru mam zo sestrami, taku ruzovu, chutnaaa.. a som kukla do zachodu a ten zachod bol plny vody.. ja som nevedela ze ci je ten zachod pokazeny or something is going wrong:D.. a som si sadla som uz docikala.. a stale to tam bolo.som stlacila packu a zrazu ta voda uz nebola:Dtak som sla prec a potom som sa sla pozriet v akom je to stave.take ake bolo predtym takze super:P .. a este nieco.som sla poslat svoju postel som zase nevedela otvorit okno:D tz kks. to bolo strasne. mi 4rocna sestra ukazovala ako sa to robi.. a potom mi povedali ze neotvaraju opkna, lebo ze maju klimatizaciu, takze maju okna len na prijem svetla:D .. sranda.. no. a o 10 ma vyzdvihol jeden pan a sli sme aj s jeho dcerou na letisko pre brazilcanku, ta bude v mojej triede v skole:)po jej vyzdvihnuti sme sasli najest, moj prvy fastfood.sranda. hamburgery su strasne vam poviem!.male.velmi male.to meso nie je ani meso a ked povedia ze vam daju zeleninu, je to pokrajana cibula a kecup.pak sme mali male gulicky vyprazaneho syra, ja som mala vodu a potom este sme si dali zrzku.viete aku? v takom tegliku vanilkova s orieskami, ceresnou a s veeeeeeeeela karamelom.uplne bozske. a inak tolko jej bolo vela, som do vecera nejedla!!.. no a potom sme sli do mojej skoly, dali mi asi 50 papierov v peknom obale s nazvom mojej skole- Sturgeon Bay High School. dnu je napisane vsetko.vsetko v angline a vsetko o skole.mam v skole aj take tie americke skrinky viete?:) vsetko pofotim ked tam budem chodit:)) vecer som pomohla urobit veceru, mali sme pastu/spaghetti na taliansky sposob s asparagusom-velmi super! a potom zeleninovy salat a ovocny.. cize zlty melon, ktory bol zeleny a fest dobry a s cucoriedkami.veryyyy mnam!:P .. pred vecerou sa modlia, ja sm len pocuvala, ale rozpravali velmi rychlo takze som nezachytila nic:) jedli sme dlho, rozpravali sme sa aky sme mali den, uplne skvele.. potom vecer sa male deti ulozili, ja pomaham s riadmi mojej hostmother a hostfather siel kosit.maju obrovsku zahradu, tak kosi s takym mini traktorom:) uzasne.. a ozaj! predtym sme sa sli prejst a sme sli sli a sli a sme videli normalne na ceste srnku! za sranda.. a pk sme sli este sa pozriet na zapad slnka pri zalive, take krasne to boloooo.. vela cajok je tam a je to tu krasne. priroda je uzasna.. nemaju tu hory ale neskutocne vela stromov.. a vsade su lode na vode:)
.. tak pak som unaven zalahla do postele, pozrela sa na mobil, kolko je tam u nas hodin a sla som snivat...

well, moj let a prichod domov.. alebo ako som sa citila pred odletom a ako som nespala 24 hodin:)

.. a bolo to tu. den D a ja som musela ist na letisko.. vlastne najprv som mala velmi smutny den, plny slz.viem, nie je dobre ked clovek place, no tak ale neplacte ked idete na rok do uplne cudzej krajiny, myslite si ze viete jazyk a pridete sem a jazyk neviete ani zdaleka! .. no ale spet.. mala som doma perfektnu veceru v zlozeni ja, moj uzasny frajer, starka a mamina.. vlastne este aj moj brat a moj krasny havo, ale to sa neda ratat, oni obaja spali! .. nie spolu.. no.. pak sme kecali kecali kecali, ze aby som im pisala, nebojte sa pisem im.. snazim sa co najrychlejsie, nemam moc casu.. ale pocuvajte.. pak som sla na prechadzku.. s priatelom.. ach boze ako som ja plakala.. potom sme sli spat domov a tam sme veru zaspali, ja som zaspala s uplakanymi ocami.. ale snazila som sa aby to nebolo az take zle.. a potom to bola ina sranda.. my sme vlastne zaspali :D .. no vazne.. sme sa zobudili o hodinu neskor ako sme sa mali, takze to bola celkom fuska, vtedy som nemala ani kedy plakat.. to bolo na tom najlepsie.. :)jedina pozitivna vec..no a potom to uz slo do tuheho.. videla som sediet na posteli mojho priatela, ktoremu doslo ze idem na rok do prec a ze to nebude jednoduche.. sedel tam s mobilom v ruke, odpocitavajuc asi cas ktory sa kratil..poviem vam, bolo to strasne.. ako keby ste cakali na smrt a vedeli o ktorej ta smrt pride.. alebo viete co? je to este horsie.vlstne bolo to priserne! .. a potom som len vlozila kufre do vytahu a dala posledny bozk mojej starkej.. slzy boli.pytat sa nemusite..a tak sme sedeli v aute.. priserne ticho.v hrobe je hlasnejsie..sli sme zaviest mojho Kubka domov.. len som ho drzala za ruku a pocuvala tie ech nie pekne vecerne pesnicky v radiu..zastali sme pred jeho domom a ja som si myslela ze tam asi dostanem infarkt na mieste alebo ma zasiahne nejaky blesk, alebo tam odpadnem.. srdce mi buchalo milion krat za sekundu.. bolo to strasne.hrozne.naposledy objat cloveka, ktory je neskutocne dolezity pre vas..ktory je cast z vas.naposledy ho pobozkat.naposledy mu povedat ako ho milujete... v slzach som zaspala v aute..zobudila som sa par krat po ceste s umyslom, ze sa mi to iba sniva..nie.bolo to realne a nic sa mi nesnvalo.. prebrala som sa az na letisku.viete ako som vyzerala? strasneeee!.. strapate vlasy, opuchnute oci z plakania, rozmazana spirala, pokrcene veci na mne.. vyzerala som ako volaky povalac z budapesti.. Ked sme vosli na letisko, bolo fajn. sla som na ladies room, tam to bolo fajn.very fajn.konecne voda, konecne som mohla zregenerovat aspon trosku telo..dala lesk na pery a tvarila sa ze sa nic nestalo.. potom som si nasla let, sla na check-in, kde som vylozila kufor.. viete ako som sa bala ze budem mat nadvahu? ale uch! super... IBA 22.8 kila.. mohla som mat 23kg, takze este nejaka ta sponka by sa tam zmestila :) mila teta zacala na mna po nemecky, ale som jej hned ze IN English please a uz som veru aj rozumela..dodala mi odvahy, ze vlastne aj nieco viem .. spytala sa ma ze co idem, kam idem preco idem.. a potom mi povedala aby som jej dala dokumenty, viza a passport.. dala som. potom mi oznackovala kufre a povedala mi nieco ze bude v detroite. tak som potom pochopila ze tam si mam vyzdvihnut batozinu.. :).. vsetko oka, cakala som kedy sa mi otvori gate, teda vchod do lietadla a uz nic nebude..ziadne slovensko nic.. moja mamina bola taka silna! vy by ste neverili.je uplne uzasna. tak mi praje cely pobyt.. ja som plakala a este ma aj utesovala aby som neplakala.. uplne skvela.. a radim vam, ked sa rozlucite s rodicmi, uz len chodte a neotacajte sa spet lebo sa nebudete moct rozlucit.taku radu som dostala a veru je dobra a je najlepsie co mozete urobit na letisku ked sa lucite.. no a potom som bola v lietadle..z budapesti do pariza.. ludia, som dosla do pariza, a ja som tam cakala 4 hodiny!! boli tam sice nejake obchody ale nic moc.. kupila som si horucu cokoladu, ktoru mi nezamiesali, takze to bola len voda a naspodku asi kilo prasku cokoladoveho.fajn.tak som si sadla pred velikansku tabulu a moj let tam nebol.cakala som 3,5 hodiny na moj let. potom tam vyskocil a ja som bezala ku mojmu gate-u.. poviem vam, letisko v parizi nie je vobec velke.je to tam fajn zorganizovane.. hej.ale ked som sa dostala do mojho gate-u, tak som sla busom po nejakych cestach a take daco a kym som sa dostala ku lietadlu.fuha.sranda.. :) ale pocuvala som v mojom prehravaci The Kooks, takze bol smutok.. zaruceny.. no.
a bola som potom v Detroite.veru tak :) konecne som aspon rozumela nieco po anglicky.take ze ahoj a tak. potom som uz moj nevnimala, lebo som prekonala 14 hodinovy let z pariza do detroitu.. inak jedlo v lietadle je perfektneeeee!! uplne mnam. niektore salaty nie su bohvie ake ale sladke je tam mnam.very mnam.a stretla som jednu babu v lietadle, taka zlata sme sa stale rozpravali, ma spoznala kvoli rotary saku ktore som mala pri sebe... super!a kazdy na mna pozeral ked som mala to sako.majte ho ak ho mate, budete stredobodom pozornosti:) a stretla som v detroite aj jedneho chalana, rotary chalana, tak sme sa na seba usmiali, ale ja som si musela letiet po batozinu, tak sa ma len spytal za jazdy ze kde idem.. sranda.zlaty bol:D .. no a veru potom som sa uz neviem ako ocitla v Green Bay, je to vo Wisconsine, tam som uz doabsolvovala vsetky lety a bola som tak neskutocne unavena.. vzala som si batozinu a nikde som nevidela niikoho kto by na mna cakal, tak som bola trosku v soku. otvorili sa dvere a ja som vysla vonku.mala som rifle,tricko, sveter a sako- v lietadle je fakt zima, ale daju vam deku:P .. a zrazu ma otocilo moje telo nazad na letisko.. neverili by ste ako je tu teplo! a dusno! ale uz si zvykam .. je to uz fajn.. no a potom zachvilku za mnou prisla jedna pani.. ze Katy? a ona ma objala a uz som vedela ze je to moja hostmother! tak rada som ju uvidela.. och ano. a jeden pan z rotary tiez prisiel pre mna, takze ma odviezli domov.. trosku angliny.. som si aj myslela ze viem po anglicky..ale neviem! .. ucim sa.. snazim sa.. I ll be good :) .. a potom som dosla pred dom.. a tam mi kyvali moje dve sestry a moj hostfather.. kyvali a ma hned objali.,boze, ludia tu su neskutocne priatelski! .. a ukazali mi dom.. kraaaaasny!velky a krasny. taky poriadok ste este asi nevideli.krasa.a v mojej izbe som si nasla aj balon v tvare americkej vlajky, perfektne.uyasni su na mna, taki mili stale.all the day:) a poviem vam, taka som bola unavena, ale este som sa aj vybalila, aby som mohla dlhsie spat:D.. ale hned ako som zalahla.. som este porozmalslaa ci je to vsetko iba sen.. a nie.ale stale nechapem ze to sen nie je..takze kejty zaspava prvy den v cudzej krajine..